V kategorii | Vnitřní nemoci a infekce |
---|---|
Žánr | Naučná |
Věková kategorie | Dospělí |
Štítky redakce | zdravá výživa, recepty, lepek, dieta, celiakie |
Štítky uživatelů | Pomozte nám i ostatním - buďte první, kdo zařadí tuto knihu. |
Kniha, která se věnuje přípravě pokrmů s potravinovým omezením, například z důvodů celiakie, potravinové alergie. Cílem kuchařky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec je představit čtenářům, že potravinové omezení může jejich jídelníček obohatit, protože je přivádí na stopu nových potravin, chutí i možností imitace vlastností lepku, mléka i vajec. A že to, že se musí vyhýbat některým potravinám neznamená, že se musí vzdát požitků, které s sebou dobré jídlo přináší.
Co je zdravé, může skvěle chutnat, když se to dobře a s láskou připraví. U některých jídel připravovaných bez lepku, mléka, vajec je té lásky k dobrému jídlu zapotřebí dosti, protože nejsou na přípravu snadná. Jak obalit řízek bez mouky, vajec a klasické strouhanky může znít zejména v počátcích nového stylu vaření jako hlavolam. A pravdou je, že imitovat vlastnosti lepku, mléka a vajec je do jisté míry možné, ale ne vždy jednoduché ani levné. Proto klade kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec důraz také na na výběr nutričně hodnotných surovin, které lze připravit snadno a rychle (pohanka, jáhly, kukuřice, případně mouky a kaše z těchto plodin, kvalitní maso, zelenina, ovoce i bylinky). Nechybí tu informace o jejich vlastnostech a využití při přípravě pokrmů: jak je dávkovat, kombinovat a ochucovat, aby opravdu dobře chutnaly.
Kynutý koláč pohankovo-jahelný, s mákem a mandlemi. Bez lepku, mléka, vajec.